Ekklesia Leiden

Taalprogramma

Ekklesia Taalgroep Leiden

Sinds 2016 organiseert de Ekklesia Taalgroep gratis taalcoaching en taalactiviteiten voor vluchtelingen en statushouders om hen ondersteuning te bieden bij het opbouwen van hun nieuwe bestaan. Vrijwilligers verzorgen wekelijks taallessen of gaan individueel met een anderstalige aan de slag. Daarnaast vinden er regelmatig sociale activiteiten plaats, zoals een gemeenschappelijke lunch of een uitstapje naar een museum. Het taalproject zorgt ervoor dat nieuwkomers vaardiger worden in het Nederlanders en draagt daarnaast op een bijzondere manier bij aan onderling contact tussen anderstalige en Nederlandse inwoners van de regio Leiden.

Wie zijn wij?

In 2015, toen het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis ook in Leiden merkbaar was, sloeg een groepje enthousiaste leden van de Ekklesia Leiden de handen ineen om te werken aan een taalproject dat begin 2016 van start ging. In de jaren daarop kreeg de Taalgroep steeds meer vorm. De organisatie werd weliswaar steeds professioneler, maar nog steeds wordt de groep gekenmerkt door de persoonlijke aanpak en de informele sfeer.

Binnen de Taalgroep houdt een coördinatieteam zich bezig met de organisatie en zijn er zo’n vijftig vrijwilligers actief die groepslessen en individuele taalcoaching voor hun rekening nemen. Zowel bij de coördinatie als bij de taalondersteuning zelf is een diverse groep vrijwilligers werkzaam: van studenten tot senioren, afkomstig van de Ekklesia en van daarbuiten.

In het kader van een een nieuw gestarte reeks video’s onder het motto: “Ondertussen op Rap 100 …” ging de videogroep op bezoek bij de taalgroep. Ze maakten deze video.

Wat doen we precies?

De Taalgroep begeleidt nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond bij het leren spreken van het Nederlands. Het merendeel van de deelnemers zijn echte beginners. Zij spreken nog niet of nauwelijks Nederlands op het moment dat zij starten bij de Taalgroep. Vaak volgen zij ook (nog) geen formele taallessen. Sinds begin 2022 hebben we de aantallen deelnemers op dit A0-niveau sterk zien groeien: het taalprogramma is sindsdien in omvang verdubbeld. Dit komt met name door de komst van ruim 700 Oekraïense ontheemden naar Leiden, van wie er al meer dan 100 aan ons taalprogramma hebben deelgenomen. Daarnaast verzorgen we ook taalcoaching aan bewoners van het azc en van de verschillende (gemeentelijke en kerkelijke) noodopvanglocaties in en om de stad. Omdat we het belangrijk vinden dat mensen vanaf dag 1 mee kunnen doen, maken wij ons hard voor taalcoaching aan juist deze doelgroep. In de stad nemen wij een belangenbehartigende rol in, en we delen de kennis en ervaring die we hebben opgedaan met onze partners.

Als blijk van waardering voor onze inzet ontving de Taalgroep in januari 2023 de Leidse Broodpenning. (https://www.debakkerijleiden.nl/node/589)

Taallessen volgen op de locatie van Rapenburg 100

Wekelijks vinden er op Rapenburg 100 en op verschillende opvanglocaties taallessen in kleine groepjes plaats die worden geleid door een of twee coaches per groep. Kenmerkend voor deze groepen is de informele en gezellige sfeer. Koekjes, koffie en thee zijn altijd volop aanwezig. Deelnemers leren beter Nederlands spreken, en doen waardevolle nieuwe contacten op.

Taalcoaching is geen taalles. Vrijwilligers hoeven dan ook geen achtergrond in het onderwijs te hebben. Belangrijk is dat vrijwilligers affiniteit hebben met de doelgroep, plezier hebben in het werken met anderstaligen, het geduld hebben om mensen stap voor stap te begeleiden, en zich open en flexibel opstellen.We maken gebruik van lesmateriaal dat ontwikkeld is door de landelijke koepel van taalcoachorganisaties ‘Het Begint met Taal’, en bieden regelmatig trainingen en workshops aan om vrijwilligers in staat te stellen hun kennis en vaardigheden als taalcoach te ontwikkelen.

Initiatief van oecumenische Ekklesia Leiden

De Ekklesia Taalgroep is een initiatief van de oecumenische Ekklesia Leiden. De Ekklesia Taalgroep is aangesloten bij de landelijke koepel ‘Het Begint met Taal’. Het krijgt daarbij financiële en materiële steun van het VSB Fonds, Fonds 1818, KNR-PIN en de gemeente Leiden. De Vereniging Ekklesia Leiden ondersteunt de Taalgroep door lesruimte en faciliteiten op Rapenburg 100 ter beschikking te stellen.

Steun het Ekklesia Taalprogramma

Je kunt ook als donateur het Ekklesia Taalprogramma steunen. Daarmee wordt niet alleen het huidige project gefinancierd, maar ook een financiële basis gelegd voor de toekomst. Je kunt bijdragen door te storten op bankrekeningnummer NL66 INGB 0004 8198 29 t.n.v. Vereniging Ekklesia Leiden o.v.v. Steun Taalprogramma.

Samenwerkingen

Onze partners

Ekklesia Leiden

Vragen, bijdragen of lid worden

Meer hierover