Ekklesia Leiden

Vrede, een vierkante cirkel?

Wij hadden een bijzondere Vredeszondag op 22 september.

‘s Ochtends een viering ter afsluiting van het thema waar we 4 zondagen aan besteedden: Identiteit en Diversiteit. Owe wist daarin een link te leggen tussen dit thema en de vredeszondag.

Daarna drie inleiders die hun licht laten schijnen over het thema:

Vrede, een vierkante cirkel?

Allereerst kwam dr. Gied ten Berge aan het woord, socioloog en theoloog, werkzaam geweest bij IKV en Pax Christi en promoveerde in 2020 op een proefschrift over vredespelgrimages.

Gied ten Berge wil overdragen, dat zoals de filosoof Ernst Bloch dat zei, een ‘vredesbeweger’ moet leven vanuit “Das Prinzip Hoffnung”. Geloof en liefde zijn heel belangrijk, maar zonder hoop is het geen leven. Die hoop, vond Bloch, heeft weinig te maken met optimisme of pessimisme. Hopen kun je leren, moet je dan ook oefenen, iedere dag opnieuw. Dit past goed bij de opvatting van een ‘lerende vredesbeweging’, die de bedenker van de IKV campagne (en Gieds leermeester Ben ter Veer voor ogen stond. Een lerende vredesbeweging streeft weliswaar naar geweldloosheid, maar wijst niet alle geweld altijd per definitie af. Het zou een beweging moeten zijn die het verlangen naar vrede en het verlangen naar gerechtigheid bij elkaar houdt, met alle ethische dilemma’s die dat geeft. Gied zal vast ook refereren aan de aloude drieslag “gebed, studie en actie” van Pax Christi die hij kort voor diens dood nog eens grondig besproken heeft met zijn vriend, de Pax Christi voorman Fred van Iersel, wiens geestelijk testament hij publiceerde:  Link: https://www.nieuwwij.nl/achtergrond/fred-van-iersel-en-het-belang-van-studie-en-gebed-voor-vredesbewegers/

Gied stelde ons zijn lezing ook schriftelijk te beschikking.

Helaas is het eerste deel van zijn toespraak niet geregistreerd. Gelukkig hebben we zijn toespraak ook nog op schrift.

Vervolgens Merlijn Twaalfhoven, componist en organisator van muziekevenementen om wereldproblemen te lijf te gaan.

Merlijn Twaalfhoven (1976) ontwierp talloze muziek- en theaterprojecten in steden, wijken, conflictgebieden, vluchtelingenkampen en de natuur. Hiermee doorbreekt hij grenzen tussen genres, culturen en mensen. Vaak geeft hij de luisteraars een actieve rol en ontstaat er veel interactie. In zijn boek Het is aan ons, waarom we de kunstenaars in onszelf nodig hebben om de wereld te redden, laat hij zien hoe je een rol van betekenis kunt spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen als je de kunstenaar in jezelf weet te activeren. In een tijd van verandering, onzekerheid en chaos zoeken we naar houvast. Kennis en onderzoek kan dat bieden, maar is niet genoeg. Ook ons wezen, ons gevoel en de diepere laag van ons onderbewuste zoekt houvast.

Ik wil met jullie op zoek naar wat houvast in de tijd.

Houvast tussen generaties, de (verloren) gave van het verhalen vertellen. Maar ook het vermogen om in een tijd van chaos en verandering, de kunstenaar in jezelf een rol te geven.

www.twaalfhoven.net en The Turn Club

Tenslotte kwam Maaike Hoffer aan het woord, dialoogcoördinator Nes Amim en vrijwilliger Stichting C.O.M.E.

Na hun lezingen volgt een kort plenair gesprek met hen.

Achteraf kwam nog een bijdrage van Rinny Kooi binnen. Zij was verhinderd, maar haar verhaal over Green Legacy Hiroshima kunt u hier downloaden en lezen.

Samenwerkingen

Onze partners

Ekklesia Leiden

Vragen, bijdragen of lid worden

Meer hierover