Ekklesia Leiden
Concilie: reacties en discussie
Het beleidsplan vervolg
Inmiddels heeft het bestuur een bestuursweekend achter de rug. Daarin zijn zij bezig geweest met de uitwerking van het beleidsplan. Zie hiernaast voor het resultaat.
Het beleidsplan
In algemene ledenvergadering van 11 juni j.l. is het beleidsplan aangenomen. Hiernaast vind u de definitieve versie. Hieronder de weg die we gegaan zijn om ertoe te komen.
Het beleidsplan (in concept, definitief)
U heeft nog kunnen reageren op het concept beleidsplan. Vandaar dat we hier nog het definitieve conceptplan publiceren, zoals die aan de leden is gestuurd met de stukken van de ALV. (Alle stukken treft u onder Publicaties, in het menu) Hierin hebben we de reacties van de leden verwerkt. De verzamelde opmerkingen treft u hier ook bij aan.
Daarnaast publiceren we hier de tekstbijdragen beleidsplan: de reacties van de commissies die als grondslag dienden voor het conceptbeleidsplan.
Ter verduidelijking staan ze in de chronologie van de totstandkoming van het proces.
Het bestuur
PS. De ALV is dinsdag 11 juni in de Lokhorstkerk.
Het beleidsplan (in concept)
Hierbij treft u de conceptversie van het beleidsplan van de vereniging. ‘Conceptversie’ omdat het beleidsplan pas definitief wordt na (in)stemming op de ALV van dinsdag 11 juni in de Lokhorstkerk. In deze versie hebben wij alle input van het concilieproces en de verschillende groepen zo goed mogelijk proberen te verwerken. Dat was nog niet eenvoudig omdat de vorm en de stijl van al deze afzonderlijke stukken behoorlijk verschilden van elkaar.
Desalniettemin is er nu een versie die wij u vragen goed door te lezen. Mocht u tekstuele of inhoudelijke zaken willen verbeteren reageert u dan liefst zo snel mogelijk en met een concreet tekstvoorstel naar de secretaris van onze vereniging.
Op 1 juni uiterlijk zullen de stukken verstuurd worden voor de ALV inclusief dit beleidsplan. Op de ALV zelf denken wij dat het om praktische reden geen doen is om amendementen te verwerken op het beleidsplan. Vandaar onze oproep dit vooraf te doen (indien nodig), zodat wij op de ALV integraal het beleidsplan kunnen bekrachtigen.
Het bestuur
Opbrengsten van de werkgroepen bespreken we op de ALV
De vragen die wij stelden aan de werkgroepen hebben samen een 27 pagina dik document op geleverd. Hiernaast kunt u het downloaden.
Update: Inmiddels is er een tweede versie met aanvullingen, 29 pagina’s. Ik laat ze allebei even staan, dan is duidelijk welke de 2e versie is.(v3)
Update 2: Het bleek dat de bijdrage van de PR commissie niet in de reacties zat. U vindt de nieuwste versie hiernaast. Inmiddels 30 pagina’s.(v4)
Op 17 maart gaan we ermee aan de slag. We gaan niet alles bespreken. We beperken ons tot de korte mondelinge reacties van de verschillende groepen, en een peiling op de hoofdthema’s.
Per thema een introductie, een kort groepsgesprek, en daarna de peiling.
Vragen aan de werkgroepen
Beste allen, vertegenwoordigers van de Ekklesia Werkgroepen,
Team Vieringen
Diaconie
Jeugd en Jongeren
Kunst en Religie
Duurzaamheid
PR
Jullie hebben veel en nuttig voorwerk gedaan voor de laatste bijeenkomst van ons concilie. Daarvoor bedanken we jullie heel hartelijk. Graag doen we voor het vervolg van het proces richting ALV nogmaals een beroep op jullie.
Jullie hebben al via de nieuwsbrief bestuursnotitie “kaders voor beleid” over de toekomst van de VEL ontvangen. Deze is gebaseerd op ons beeld van de uitkomsten van het concilie.
- Willen jullie in je werkgroep bespreken welke (belangrijkste) conclusies jullie m.b.t. jullie beleidsterrein uit de conciliebijeenkomsten trekken?
- Willen jullie bespreken welke van de geschetste scenario’s jullie het meest wenselijk vinden (combinaties zijn natuurlijk mogelijk!) en waarom (iig in relatie tot jullie werkterrein)
- Willen jullie aangeven wat jullie op grond van jullie conclusies de komende drie jaar als groep het meest belangrijk vindt om (anders) te gaan doen?
- Wat en wie hebben jullie daarvoor nodig, eventueel ook van het bestuur of in de samenwerking met andere groepen? Denk ook aan capaciteit en middelen.
We willen jullie vragen de uitkomsten van jullie beraad hierover kort te presenteren op de komende ALV in maart. Uiteraard ondersteunen we jullie zo nodig bij het voorbereiden van een dergelijke presentatie. Contactpersoon vanuit het bestuur is hiervoor de secretaris.
We zijn jullie bij voorbaat zeer dankbaar!
Namens het bestuur,
Met vriendelijke groet,
Johan de Groot
secretaris Ekklesia Leiden
Kaderbrief van het bestuur
Tijdens de kerst hebben we teruggekeken op de Concilie-processen. Wij hebben alles wat u gezegd én met uw voeten uitgebeeld heeft nog eens de revue laten passeren. Deze januarimaand hebben wij op basis van dit alles een kaderdocument voor beleid gemaakt. De documenten treft u aan bij deze nieuwsbrief. Wij vragen u allen deze goed te lezen en zijn nieuwsgierig naar uw reacties! Wederom zullen we ook de zes werkgroepen betrekken om hun deelgebied, in lijn met dit document, nader uit te werken. De uitnodiging hiervoor volgt begin volgende week. In de volgende (extra) ALV van zondag 17 maart gaan we dit alles bespreken. In de daaropvolgende ALV, op woensdag 12 juni, stellen we ons definitieve beleidsplan vast.
Verslag 2e concilie beraad 10 december
Juist als u er niet bij was die levendige middag van 10 december in de Regenboog, is het verslag voor u van belang. Het is wat langer geworden dan dat van 1 oktober, maar er stonden concrete dilemma’s en taboes op het programma, die dat rechtvaardigen. Met de mond en met de voeten immers vormden en toonden de ruim 80 deelnemers hun mening over keuzes die de toekomst van de Ekklesia gaan bepalen. Het bestuur hanteert de opbrengsten om voorstellen te doen aan de komende ALV in maart.
Beide stukken kunt u hiernaast vinden, klaar om te worden gedownload.
Het voorwerk van de werkgroepen
Op basis van de uitkomsten van 1 oktober hebben onze werkgroepen zich gebogen over een aantal vragen die onze toekomst betreffen. Er is nagedacht over liturgie, pastoraat, diaconie, onze PR, over kind & geloof binnen de Ekklesia en over mogelijke vormen van toekomstige samenwerking. De bijdragen van team vieringen, bezoekers- en contactgroep, stuurgroep diaconie, de PR-groep, vanuit het kinder- en jongerenwerk en vanuit de recent gevormde werkgroep Samenwerking (en een enkele individuele ekklesiaan) kun je hiernaast en -onder terugvinden.
Kijk vooral ook nog naar de reacties onderaan deze pagina van Paul en Desirée.
De fase van de beeldvorming hebben we afgesloten met onze bijeenkomst van 1 oktober. Hieronder het verslag ervan. Tot en met 10 december willen we focussen op de meningsvorming en doordenken van wat daarvoor noodzakelijk is. hoe u daaraan kunt deelnemen, leest u in de uitnodiging.
Zondag 10 december, van 14.30 – 17.30 uur. De uitkomsten van het eerste beraad zijn leidend voor de tweede bijeenkomst (zet je die ook vast in je agenda ?)
We zullen dan bepalen welke consequenties we verbinden aan onze keuzes.
Wilt u reageren op wat u hier aantreft? Dat kan onder de uitnodiging. U kunt daar op elkaar reageren. Bestuur en werkgroep concilie antwoorden daar niet op zodat onze reacties het open gesprek niet hinderen.
Hieronder de in de uitnodiging genoemde documenten:
Uitnodiging
Van: bestuur en concilievoorbereidingsteam
Aan de leden van:
- Team Vieringen
- Werkgroep Pastoraat
- Stuurgroep Diaconie
- P.R- groep (incl. HNL)
- Werkgroep Samenwerking (in oprichting)
- Groep Kind en Jongeren
Beste leden van de Ekklesia Leiden,
Vrijwel iedereen van jullie groepen deed mee aan het eerste brede beraad op 1 oktober in De Regenboog. Daar hebben we met elkaar gesproken over de voor onze gemeenschap belangrijke waarden. Daarnaast hebben we met behulp van het kwadrant verkend in welke richtingen we samen kunnen gaan bewegen naar de nabije en wat verdere toekomst.
Als bestuur hebben we van dit eerste brede beraad een verslag gemaakt waarin het verloop van de middag en de bevindingen van 1 oktober wat meer in detail zijn beschreven. Dat verslag waarin de uitkomsten van het waardenspel en het kwadrant zijn opgenomen treffen jullie aan als bijlage bij deze brief.
Als voorbereiding op ons vervolgberaad op 10 december zijn we benieuwd hoe de uitkomsten van 1 oktober jullie werk gaan beïnvloeden en wellicht ook veranderen. We willen graag van jullie horen welk mogelijk nieuw beleid, en daarop volgende activiteit, jullie voor ogen staat. Vandaar de volgende vragen.
De vragen:
- welke uitkomsten van 1 oktober trekken jullie aandacht en welke hebben impact op het werk van jullie groep?
- zijn er in jullie huidige pakket van werkzaamheden en activiteiten ook activiteiten waar jullie, gebaseerd op de uitkomsten van 1 oktober, wellicht mee zouden willen stoppen?
- zijn er, kijkend naar jullie taak en opdracht in het licht van de uitkomsten van 1 oktober, nieuwe richtingen die jullie zouden willen verkennen en wellicht daarna inslaan?
- welke dilemma’s binnen jullie werkgebied doemen op nu jullie kennis hebben genomen van de uitkomsten van het breed beraad van 1 oktober? Wij verheugen ons erop te horen dat wat voor jullie al duidelijk is. Maar weet dat we ook graag deelgenoot worden van de dilemma’s die spelen in jullie werkgebied. Juist die laatste vormen belangrijke input voor het verdere concilieproces.
Het gaat in deze fase van meningsvorming vooral om meer helderheid en richting. We zijn nu nog niet toe aan concrete besluiten. De uitdaging is dat we elkaar nog blijven bevragen en ons nog door nieuwsgierigheid naar de meningen en ideeën van de ander laten leiden. Het ongemak dat sommigen van ons daarbij ervaren samen verduren in het vertrouwen dat we straks de juiste keuzes zullen maken.
Zouden jullie de antwoorden op onze vragen 1 tot en met 4 willen verwerken in een kleine notitie van ongeveer 750 woorden. Graag zouden we die notie uiterlijk 20 november van jullie ontvangen.
Wanneer er tijdens jullie gesprekken of bij het schrijven van de notitie vragen rijzen over het verdere proces van het concilie en jullie rol daarin, neem dan gerust contact met concilie@ekklesialeiden.nl. Eén van de leden van de voorbereidingsgroep zal jullie dan met raad en daad van dienst zijn.
Met vriendelijke groet,
het bestuursteam:
Inka Zahn
Myranda Wilbrink
Chris Gerritsen
Henk Blanksma
Wessel Eijkman
Robert van der Toorn
en het concilievoorbereidingsteam:
Rinske Boersma
Hans Nuiver
Erik Heijnis
Owe Boersma
Jan Blok
6 Reacties
Een reactie versturen
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.
Het door ons bestuur opgestelde Kader voor beleid Ekklesia Leiden 2024-2032 geeft mij aanleiding tot enkele opmerkingen.
Ad 1. Prioriteiten.
Dat de pastor voor de muziek komt en de muziek voor het gebouw lijkt mij op zich een logische keuze. Voor de vorming en instandhouding van een geloofsgemeenschap is een eigen pastor als samenbindende factor immers cruciaal. En de muzikale omlijsting van onze vieringen is deel van onze identiteit. Als we vanwege deze prioritering de Hooglandse kerk zouden moeten verlaten, zou dat naar ik vrees de muzikale omlijsting van onze vieringen wel kunnen aantasten. Dit afhankelijk van de inspiratie tot verdieping en spiritualiteit die de nieuwe kerkruimte biedt en de mogelijkheden welke die ruimte tot muziekbeoefening biedt. Onze beleving van de muziek wordt mede bepaald door de ruimte waarin die en de middelen waarmee die ten gehore wordt gebracht.
Ad 2. Pastor.
Het is een goed voornemen om over vier jaar opnieuw een pastor aan te stellen voor vier jaar. Het lijkt mij echter beter daarover nu nog niet een in beton gegoten besluit te nemen. Als vergrijzende gemeenschap is het niet verstandig te ver vooruit kijken. Dit lijkt mij een punt om pas in 2027 ter besluitvorming aan de ALV voor te leggen, omdat dat dan duidelijker zal zijn hoe we tegen die tijd er financieel voorstaan. Dat we dan op basis van de nu vast te stellen prioriteiten van kerkgebouw moeten veranderen of moeten bezuinigen op de muzikale omlijsting van de vieringen kan ik mij voorstellen en vind ik ook aanvaardbaar. Maar ook is denkbaar dan we dan in mindere mate behoefte hebben aan een pastor, omdat we als gemeenschap zijn gekrompen. We zouden dan wellicht met een pastor voor bijvoorbeeld twee dagen per week kunnen volstaan.
Ad 3 Hooglandse Kerk en Scenario 2.
Het uitgangspunt dat de Ekklesia de komende vier jaar blijft kerken in de Hooglandse kerk spreekt mij uiteraard aan, gezien mijn voorkeur voor zo lang mogelijk blijven kerken in die kerk. Het lijkt mij verstandig om tegen het eind van die vierjaarsperiode opnieuw te bezien of we dan de Hooglandse kerk wel zouden moeten verlaten, gezien de eventuele krimp van onze gemeenschap en de ontwikkeling van de financiële bijdragen van de leden. Ik begrijp de zorg van het bestuur over de financiën, nu ondanks bekendheid van de urgentie dat de vrijwillige bijdragen van de leden omhoog moeten dit vooralsnog niet heeft geleid tot een substantiële verhoging in de inkomsten. Op dit punt bespeur ik ook bij mijzelf een terughoudendheid, die voor mij te maken heeft met onzekerheid over het toekomstige beleid en in het bijzonder over al dan niet het voorlopig blijven in de Hooglandse kerk. Als de ALV het voorstel van het bestuur om de komende vier jaar te blijven kerken in de Hooglandse kerk aanvaardt, valt die onzekerheid weg. Ik ben dan voornemens de door het bestuur gevraagde meerjarige toezegging te doen. ik hoop dat velen die net als ik dat ook nog niet hebben gedaan, dat dan ook zullen doen. Hopelijk kunnen we zo gezamenlijk de hoge kosten van de Hooglandse kerk opbrengen.
In dit verband roept het op de laatste pagina geschetste Scenario 2 bij mij wel de vraag op of daarin besloten ligt de mogelijkheid dat we toch al eerder dan medio 2028 de Hooglandse kerk gaan verlaten. Als dit zo is, doet dat afbreuk aan de door mij zo belangrijk gevonden duidelijkheid voor de komende vier jaar over de plaats waar wij kerken. Voor de periode daarna kunnen we nu al wel scenario’s bedenken, maar het is nu nog veel te vroeg om het beleid voor 2028 tot 2032 te bepalen en vast te leggen. Als alternatief kerkgebouw wordt in dit scenario alleen de Lokhorstkerk gesuggereerd. Ik zou ervoor zijn ook naar andere kerkgebouwen te kijken, bijvoorbeeld de Vredeskerk.
Ad 4. Liturgie.
Wat daar staat over het ‘herbronnen’ van onze vieringen onderschrijf ik. In verschillende rollen heb ik mij daar in de Ekklesia in het verleden al voor ingespannen, zij het met weinig succes. Ook spreekt mij de gedachte aan om diaconie te verbreden tot ‘kerk en wereld’. Waar ik wel voor zou willen waken, is dat uit de kas van de vereniging ook diaconale projecten gefinancierd gaan worden. De vereniging heeft al moeite genoeg om de activiteiten voor de leden van de gemeenschap – pastoraat, vieringen, leerhuizen en kringen – te financieren. De Stichting Diaconaal Fonds Hulpverlening LSE lijkt mij de aangewezen instantie om de projecten in het kader van ‘kerk en wereld’ te financieren en zelf daarvoor van de leden van de vereniging bijdragen te vragen.
Ad 8. Samenwerking langere termijn; lonkend perspectief.
Het idee van een Leids centrum voor zingeving spreekt mij aan. Maar de gedachte dat zo’n Leidse Rode Hoed de erfgenaam van de Ekklesia zou moeten zijn veel minder. Ik zie een bijdrage van onze gemeenschap aan de vorming en instandhouding van een centrum voor zingeving veeleer als een mogelijkheid (nu nog) buitenstaanders ook voor onze eigen activiteiten te interesseren en hen te verleiden lid te worden van onze vereniging. In deze onrustige en met onzekerheden omgeven tijd is heel goed denkbaar dat bij meer mensen – ook jongere – de behoefte bestaat zich bezig te houden met zingevingsvraagstukken. Laten we daarom zo spoedig mogelijk dit idee gaan uitwerken en partners daarbij te zoeken.
Paul van Amersfoort, 18 februari 2024
Ook ik denk dat verhuizen een goede manier is om kosten te besparen. Ook ik houd van de Hooglandse en het mooie licht daar. Maar waarom zouden we zo vasthouden aan een gebouw als het onbetaalbaar wordt , terwijl het gaat om het vieren van gemeenschap, van samenzijn. Dat laatste is m.i. het belangrijkste.
Vaak als je loslaat, kan er iets anders moois ontstaan, een vernieuwing. Er komt ruimte voor verandering en ik zou dat zeer toejuichen.
Het gaat altijd om de inhoud, en de vormen komen daarna. Ook in de liturgie. Het mooie is dat we nu voor de uitdaging staan om hierin stappen te zetten.
Laten we behouden wat ons bindt, wat belangrijk is, en daarover praten. En keuzes maken. Dat is het belang van dit concilie.
Geld…
Mijn reacties overlappen elkaar enigszins, maar ik wil toch ook over de omgang met geld door de Ekklesia mijn ideeën delen.
Ik ben niet goed in het lezen van begrotingen, maar.. .ik hoor twee tegenstrijdige geluiden. De ene is: binnen enkele jaren is de Ekklesia failliet, want we komen elk jaar geld te kort (zie de realisaties naast de begrotingen). Het andere geluid, dat je veel minder hoort: de Ekklesia is rijk: zie onze reserve / vermogen.
Er wordt aan ons leden en kerkgangers wekelijks in de kerk met veel nadruk om meer geld gevraagd. Ook klinkt iedere ALV het geluid dat onze jaarlijkse vrijwillige bijdrage omhoog moet.
Ten eerste: voor leden en kerkgangers met weinig geld, is dat behoorlijk vervelend. Je wordt steeds geconfronteerd met je bescheiden bijdrage die je wellicht amper kan missen.
Ook wordt nogal gemakkelijk gesuggereerd dat we wel zo’n 10 % van ons pensioen meer kunnen geven aan de Ekklesia. Dat zou nodig zijn omdat mensen in dienst van de Ekklesia bijv. meer geld nodig hebben voor hun boodschappen.
Niet iedereen heeft een pensioen, niet iedereen heeft zo’n ruim pensioen dat hij daar wel 10 % van kan missen.
En vooral: dat de kosten stijgen (boodschappen, huur, energie etc) geld voor iedereen!
Ten tweede: er wordt wel om meer geld gevraagd, maar eerder gevraagde pogingen tot bezuinigingen zijn nog steeds niet gehonoreerd.
Weliswaar werd in de vieringen gesuggereerd dat we gaan besparen op de liturgieën, nu de Ekklesia een liedbundel heeft aangeschaft, maar dat is voorlopig niet het geval.
Niet alleen zitten we vast aan een leasecontract, de aanschaf van de bundels moet ook nog worden terugverdiend ( in geld en papier). Er zijn bundels gekocht door leden, maar als er zo’n 70-80 in de kerk komen te liggen, moet daar toch minimaal 70 X € 27,50 op worden terugverdiend. Overigens: ik ben niet tegen het gebruik van deze bundel, maar wel tegen de suggestie dat dit een besparing oplevert.
Om te zien of en waarop we kunnen bezuinigen zou de begroting (en realisatie) verder moeten worden opgesplitst. Het zou wel eens een goed idee kunnen zijn bovendien, om leden met minder of weinig geld om raad te vragen. Zij weten waar ze over praten!
En dan, u zat er wellicht op te wachten, de Ekklesia bankiert nog steeds bij de ING…
Waarom we van bank zouden moeten veranderen: de ING is de minst groene bank en het past m.i. niet bij de identiteit van de Ekklesia.
Waarom kan het niet? Het kan niet bij de ASN (1 x googelen en je weet dat), maar dezelfde zoekopdracht levert 5 banken op waarbij een vereniging terecht kan. Ik heb de indruk dat er steeds opnieuw naar de ASN gekeken wordt en niet naar andere mogelijkheden.
Het zou ook niet kunnen vanwege de QR-codes. Tot corona uitbrak, maakte de Ekklesia geen gebruik van QR-codes. Terwijl de discussie hierover van lang voor corona is.
Is er geen enkele andere bank voor een vereniging met qr-codes?
Is er geen enkele andere optie voor qr-codes?
Ook hoorde ik de zorg dat de leden dan allemaal een andere bankrekening zouden moeten gaan gebruiken en dan zou er minder geld binnen komen…
Het zou veel werk zijn… maar er zijn voldoende mensen die willen bijspringen.
En stel, we komen als vereniging tot de conclusie dat het ECHT NIET anders kan…
Kan de Ekklesia de reserve niet onderbrengen bij de ASN of de Triodos?
Kan dat op een rentedragende rekening?
Kan er met dat geld mens, milieu en maatschappij vriendelijk worden geïnvesteerd? Geen lange termijn projecten, maar misschien wel voor 1,2,3 jaar.
Dat geld wordt dan ingezet op een manier die m.i. wel bij de identiteit van de Ekkklesia: het geld kan ingezet worden voor maatschappelijk verantwoorde doelen. En: het zou extra geld op kunnen leveren: het geïnvesteerde geld zou met rente terug kunnen vloeien. Ten behoeve van derden én ten behoeve van de Ekklesia die door te blijven bestaan dan langer kan bijdragen aan een betere wereld.
M.i. moeten we (lees het verhaal van de talenten) ons geld NIET begraven én bewaren.
Desirée van Keulen
Jongeren en de Ekklesia
Aangezien ook ik, net als Paul van Amersfoort, niet in een groep zit,
deel ik hier op een aantal punten mijn ideeën t.b.v. het concilieproces.
Na jaren van wikken en wegen en proberen, heeft de Ekklesia met (bij velen) met pijn in het hart, grotendeels afscheid genomen van het studentenpastoraat.
Het concilieproces, lijkt het verlangen naar jongeren in onze gemeenschap, weer te groeien…
Ik vraag me af waarom…
Is het dat jongeren in onze gemeenschap ons de hoop geven dat het christelijk geloof voortleeft bij de jongere generaties?
Of is het dat wij hopen dat de Ekklesia dan (langer) zal voortbestaan?
Of…
Voor je jongeren gaat proberen te werven, zul je je dat toch af moeten vragen.
Persoonlijk denk ik dat jongeren voor de Ekklesia de moeilijkst bereikbare doelgroep zijn. Gezien de gemiddelde de leeftijd, de veranderingen in de maatschappij en de neiging van de Ekklesia om de eigen traditie van de afgelopen vijftig jaar vast te houden.
En, stel dat we er in slagen om jongeren aan te trekken (zeg 18-25?), zijn we dan bereid hen een wezenlijke inbreng te geven, ook als dat betekent dat er vernieuwd moet worden? Zijn we bereid om te luisteren én hen net zo serieus te nemen als onszelf?
Als we nieuwe leden willen (even los van het waarom), maken we wellicht meer kans bij zestigers? Daarna bij vijftigers?
Zelfs met deze doelgroep zou de gemiddelde leeftijd al dalen.
En, hoe trekken wij nieuwe mensen aan? Natuurlijk moet je laten weten dat je bestaat, wat je doet (PR), maar het vraagt ook een open en gastvrije houding t.o.v. nieuwkomers. En hen na een eerste welkom daadwerkelijk in ons midden willen opnemen.
Het zou mooi zijn als we mensen aantrekken omdat niet zozeer inspirerende vieringen hebben, maar een inspirerende geloofsgemeenschap zijn omdat we omzien naar de wereld én naar elkaar.
Desirée van Keulen
Verhuizen?
Wat mij betreft gaat de Ekklesia verhuizen, zodra er een voordeliger ruimte is, die:
-groot genoeg is
-bereikbaar met ov en auto
-toegankelijk voor iedereen
Iedere zondag wordt er aandacht gevraagd voor geld t.b.v. de Ekklesia. De huur voor de Hooglandse Kerk en aankelding vormt een substantieel aandeel in de onkosten. Als de Ekklesia geld kan besparen op de huur, kan dat geld anders en m.i. beter ingezet worden. Bijvoorbeeld aan het langer voortbestaan, het langer kunnen betalen van een parttime pastor, aan belangrijke maatschappelijke doelen. Om maar eens wat te noemen.
Ook ik bezoek de vieringen al jaar in en uit in de Hooglandse kerk.
Maar voor mij wordt de identiteit van de Ekklesia niet bepaald door het gebouw waarin wij samen komen.
Natuurlijk kun je na jaren gebruik te hebben gemaakt van een bepaalde ruimte, je daar thuis voelen, er aan gehecht zijn geraakt.
Voor mij ligt de identiteit van de Ekklesia in wat wij samen vieren, al of niet in de vieringen, én door de mensen aan wie ik mij qua overtuigingen en idealen verwant voel.
We bezochten de Lutherse Kerk. Toen daar de zon doorbrak en we er samen spontaan zongen, voelde het voor mij helemaal goed.
We gebruikten de Lokhorstkerk voor een viering. Zo samen in een halve cirkel zitten… Ik vond het heel prettig. We zagen elkaar, meer dan anders.
Wie de Hooglandse Kerk als gebouw niet kan missen, kan af en toe op bezoek bij de Binnenstadsgemeente (goed voor de uitwisseling) of er een van de vele concerten bezoeken.
Bij vieringen waar de Ekklesia veel mensen verwacht (Kerstnacht bijvoorbeeld), kan de Ekklesia, wellicht eenmalig de Hooglandse afhuren.
Ooit is de Ekklesia ontstaan uit een behoefte aan vernieuwing t.o.v. de toenmalige kerken. Ik hoop dat de Ekklesia als geloofsgemeenschap de behoefte aan vernieuwing, groei, nog steeds in haar identiteit heeft.
Samenwerken met andere geloofsgemeenschappen hoeft niet ten koste van onze identiteit te gaan. Integendeel, zulke samenwerkingen kunnen onze identiteit verhelderen én verrijken.
M.i. past het een geloofsgemeenschap niet om zo “te blijven staren op wat vroeger was”, “stil te blijven staan in het verleden”.
Als de Ekklesia bovendien het verleden zo wil vast houden, zou dat nog wel eens in de hand kunnen werken, dat de Ekklesia inderdaad ophoudt te bestaan, zoals sommigen van ons vrezen. Een self fulfilling prophecy…
Desirée van Keulen
Al een jaar ben ik geen voorzitter meer van Team Vieringen. En ik ben evenmin lid van één van de andere groepen aan wie vier concrete vragen zijn gesteld. Niettemin hebben in het bijzonder onze vieringen nog steeds mijn grote interesse. En ik heb vanuit mijn visie op onze vieringen ook een visie op hoe wij wel en niet zouden kunnen samenwerken met andere geloofsgemeenschappen. Wat ik hieronder schrijf, is daarom wellicht iets wat Team Vieringen en de nieuw te vormen Werkgroep Samenwerking kunnen betrekken bij de beantwoording van de vier vragen die hun nu zijn voorgelegd.
De wijze waarop wij onze oecumenische zondagse vieringen al een groot aantal jaren vorm en inhoud geven, is iets om zuinig op te zijn. Thema’s die in een reeks van diensten worden uitgediept en vanuit verschillende invalshoeken worden belicht. Behalve de eigen voorganger, die twaalf maal per jaar voorgaat, een stoet aan inspirerende gastvoorgangers uit eigen kring en van daarbuiten, waaronder de academische wereld waarmee wij ons nog altijd sterk verbonden voelen. Een liturgie die weliswaar stamt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw maar nog steeds kerkgangers met een verschillende of ontbrekende kerkelijke achtergrond aanspreekt. Een geloofstaal in de gezongen liederen die zoekend en tastend is en waarin ruimte voor twijfel is. En – last but not least – een kerkruimte die als zodanig al inspireert en uitnodigt tot verdieping en spiritualiteit, mede doordat wie er binnengaat beseft dat hier zeven eeuwen lang al mensen die verdieping en spiritualiteit gezocht en gevonden hebben. Een kerk die ook openstaat naar de stad en de wereld toe, en waarin wij ook soms ons onbekende nieuwsgierigen kunnen verwelkomen.
Deze wijze van vieren is deel van de identiteit van onze Ekklesia. Wij moeten ervoor waken dat wij, zoekend naar samenwerking met andere geloofsgemeenschappen, dit deel van onze identiteit gaan opgeven. En dat dreigt te gebeuren als we onze zondagse vieringen zouden gaan houden samen met een andere geloofsgemeenschap en/of in een ander kerkgebouw dat niet kan bogen op een religieuze historie als de Hooglandse kerk. Ik zou daarom ervoor willen pleiten onze eigen vieringen in de Hooglandse kerk voort te zetten.
Ik hoor de laatste tijd vaak dat wij een krimpende gemeenschap zijn en dat wij ons financieel het voortzetten van onze vieringen in de Hooglandse kerk niet meer kunnen permitteren. Maar ook hoor ik dat we ruim vier honderd leden hebben, een aantal dat waarschijnlijk sinds de oprichting van onze vereniging in 2011 nooit veel hoger is geweest. En dat financiële probleem is in zoverre relatief, dat er naar mijn indruk in onze gemeenschap voldoende geld is, maar het zit onder (het rijkere deel van) onze leden. Ik meen daarom dat wij als vereniging de vraag waar wij in de toekomst gaan kerken, in de eerste plaats moeten beantwoorden in het licht van wat past bij onze identiteit. Dus los van de vraag of wij het eventueel blijven in de Hooglandse kerk ons gezien het huidige financiële kader wel kunnen veroorloven. Als het antwoord op die vraag de Hooglandse kerk is, zou bijvoorbeeld aan de voorstanders van die keuze gevraagd kunnen worden het daarvoor benodigde geld te schenken in de vorm van een periodieke gift. Dan zal blijken of er voldoende mensen binnen de gemeenschap bereid zijn de volgens mij bij onze identiteit passende keuze realiseerbaar te maken. Zo dat niet lukt, kan altijd nog worden besloten toch een goedkopere kerkruimte te zoeken. Maar ik vrees dat het krimpen van onze gemeenschap dan een self fulfilling prophecy wordt. Want menigeen zal die verhuizing niet willen meemaken.
Ten slotte, ik ben voor het onderzoeken van de mogelijkheden tot samenwerking met andere geloofsgemeenschappen, maar denk daarbij aan het gezamenlijk organiseren van lezingen, leerhuizen en dergelijke, het zo mogelijk delen van ruimtes voor secretariaat, leerhuizen en vergaderingen en het incidenteel samen organiseren van een viering.
Paul van Amersfoort, 19 oktober 2023